Lophelia pertusa

.

Hindrem, Nord-Trøndelag, Norge 5/4-2014

N63.34.307´
E10.25.140´

Som jag nämnde i mitt förra inlägg så finns världens grundaste kända kallvatten-korallrev i Trondheimsfjorden och det är därför vi är här, för att få mer filmtagningar av detta unika korallrev, nu för vårt nya filmprojekt om marina reservat.

Vi har dykt på revet många gånger förut, men det var länge sedan, närmare 6 år sedan sist! Nu ser jag med spänning framemot att åter få dyka på platsen och ivrigt görs dykutrustningen i ordning för att därefter ta båten ut till dykplatsen.
.

Korallrevet är som sagt det grundaste kallvatten-korallrev man känner till i världen och detta rev hittades av Leksviks dykkeklubb år 2000.

Korallarten Lophelia pertusa, eller ögonkorall som vi också kallar den på svenska, är en djuphavskorall som normalt lever på djup mellan  100-1000 meter. Lophelian kan leva på betydligt djupare vatten än så och man har funnit rev på mer än 3 000 meters djup!

Här i Trondheimsfjorden ligger revet vi ska dyka på på endast 40 meters djup. Trots att 40 meter är grunt för ögonkorallen så är det fortsatt djupt för oss människor...

Dykning på Lophelia revet i Trondheimsfjorden innebär fri nedstigning i öppet vatten på en plats där det normalt strömmar mycket och du måste därför noggrant planera in dina dyk efter tidvattenstabell.

Detta är en dykplats som endast rekommenderas för erfarna dykare.

Denna gång dyker vi vid högvatten och når toppen av revet först på 41 meters djup (39 meter vid lågvatten).

På djupet är det mörkt, inte den minsta solstråle från det vackra vårvädret ovan ytan gör oss sällskap här nere...


.

I mörkret tonar sig sakta Lophelia revet upp framför oss...

Wow!! Oavsett hur många gånger jag redan har dykt här och fotograferat detta rev så slutar jag inte förundras över denna unika plats.

Det finns inte ord nog att beskriva hur det känns att dyka på och, med egna ögon, få beskåda ett djuphavs-korallrev med koraller som normalt lever på 100-tals meters djup.


Men när vi kommer närmare ser vi att revet har förändrats...

När vi dök här sist, 2007 och 2008, var revet ett färgglatt skådespel, med stora fina sjöbuskar, mängder av medusahuvuden och ett vackert rött sjöträd...Sjöbuske och medusahuvud, hösten 2007.

Det vackert röda sjöträdet framför Lophelia revet, sommaren 2008.


.

Till en början letar jag ivrigt efter både sjöträdet och dom stora sjöbuskarna, men nej dom är borta... Även själva Lopheliarevet är förstört på många platser...

Fiskelinor ligger tvärs över korallrevet och dom större skadorna ser ut att vara spår av ankare som krossat dom sköra små ögonkorallerna.

En riktig ledsam syn att se ett sådant unikt korallrev bli så förstört på bara några få år....

Ögonkoraller lever vanligen på väl strömsatta platser och kan forma stora, extremt långlivade revformationer på djupa hårdbottnar. Tillväxten är långsam, vanligen 5 till 10 mm per år...

Världens största ögonkorallrev man vet om så långt är Røstrevet utanför Lofoten i Norge. På 300-400 meters djup ligger detta jättelika korallrev som är hela 35 km långt och 3 km brett, och med en yta på ca 100 km²!

Lopheliarev har daterats till en ålder av 8700 år, men forskare tror att arten kan bli uppemot 10 000 år gammal....

Ögonkorallen Lophelia pertusa förekommer i djupa områden över hela Atlanten, men enstaka observationer finns också från Indiska Oceanen och Stilla Havet.

Den är en viktig nyckelart som skapar en helt egen biotop och ett stort antal djurarter är helt knutna till reven och lever endast i den livsmiljön. Det totala antalet identifierade djurarter på ögonkorallrev i nordöstra Atlanten anges till över 1100.

Från svenska vatten finns tre kända rev, men två av dessa har under 1900-talet utplånats av bottentrålning...


.

Tänk vilken fantastisk levande värld som döljer sig där under havsytan, men så lätt den blir förstörd om vi människor inte tar vårt ansvar för att skydda och bevara undervattenvärlden.

Detta är vad vårt nya filmprojekt handlar om, hur viktigt det är att skydda stora områden i havet.

I dagsläget är mindre än 1% av världens hav skyddade mot fiske... Vilka skyddsåtgärder finns egentligen i våra Skandinaviska vatten?

Vårt filmprojekt om "Marina reservat" är ett samarbete mellan Crystal Water Film Production och Sveriges Television (SVT).

.

Jag känner stor vördnad och respekt där jag simmar bredvid världens grundaste djuphavskorallrev. Vilken unik plats, ett rev som funnits sedan långt tillbaks och ett hem för 1000-tals arter...

Detta Lophelia rev behöver, liksom så många andra lokaliteter längs våra kuster, ett betydligt bättre skydd för att finnas kvar. Även om skada redan har skett så är det inte försent att, med enkla medel, skydda och ta till vara på det som ännu finns kvar.

Undervattensvärlden är för dom flesta både anonym och dold och det känns därför extra viktigt för mig att dela med mig av de erfarenheter jag får under ytan...

En värld vi inte ser, glöms lätt bort... men nej, den finns där och den behöver både vår uppmärksamhet och hjälp! Tillsammans kan vi göra stor skillnad för att skydda och bevara livet i våra hav :)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar