Södra Stilla Havets Humörsvängningar

.

Nya Kaledonien, Södra Stilla Havet, Maj 2015

Så mycket som jag älskar att vandra i bergen, klättra i träd, korsa floder och utforska grottor, så är det ständigt något som får mig att längta tillbaks till havet igen...
Efter att ha utforskat den vackert gröna och frodiga Nya Kaledoniska ostkusten, börjar vi båda känna en stark dragning att ge oss tillbaks till den blå, uppfriskande lagunen...

Därmed styr vi kosan "hemåt" och ut till havs, tillbaks till dom öde öarna :-)

.
Även om åtta veckor låter som gott om tid, flyger den alldeles för snabbt när man har många saker man både vill och behöver göra.

Nu har vi bara två veckor kvar...
.
Ett par veckor, av vilka vi hoppas få tillräckligt bra vindförhållanden för att äntligen få praktisera lite mer kitesurf...

.
... vi vill också få mer film och stillbilder från både ovan och under ytan...

.
... dessutom håller vi tummarna hårt för att återigen kunna besöka den avlägsna sjöfågel-ön där dom bruna sulorna häckar.

För att kunna besöka denna lilla sandplätt till fågelö behöver vi dock ha turen på vår sida. Det krävs nämligen totalt stilla sjöförhållanden för att nå denna plats, men enligt väderprognosen väntar ett långvarig lågtryck med både stark vind och mycket regn.

.
Trots "oväderprognosen" vill vi stanna ute i lagunen, havet och ö-livet är ju trots allt vårt hem :-)

Så närmar sig plötsligt det tropiska lågtrycket med stormfart och omgivningarna runt vår camp, på ön Tiam Bouene, ändras snabbt.

.
"Den magiska stranden" får sig ett nytt utseende...

.
... likaså gäller utsikten över Tiam Bouene...


.
Blått blir till grått.., men också grått är flått!! :-)

.
Vad som inte är lika roligt är förlusten av vårt hem!!

Den pålitliga tarpen, som så många gånger tidigare erbjudit oss bra skydd mot både sol, vind och regn, får plötsligt nog...

.
... riizzzSSCHHH!!!

Ett tu tre och hela taket faller över huvudet på oss!!
.
Utan vårt skydd blir det plötsligt väldigt blött och kallt. Nu har vi bara tältet kvar för att söka skydd, värme och få torka lite. Vi börjar dock fundera på hur länge till detta lilla enkla tält ska orka stå emot vädrets påfrestningar..?

Det regnar mycket och vi måste ösa ur båten många gånger då det kraftiga regnet fyller den alltför snabbt. För mycket regnvatten och båten kommer att sjunka!

.
Även livet på en tropisk ö i Södra Stilla Havet kan bli kallt och energislukande med andra ord. En kopp te och lite sömn blir därmed väldigt uppskattat för att hålla värmen och energin uppe :-)
.
Efter en otroligt regnig och blåsig natt, gryr en ny dag med sol och total stiltje. Vilken underbar överraskning, men vart tog det förutspådda långvariga lågtrycket vägen?

Naturen har sina överraskningar, samtidigt som den är tuff och hård mot många liv...

Vid vattenbrynet hittar vi unga gråliror (Puffinus griseus), som håller på att drunkna. Vi hjälper dessa stackars små hjälplösa varelser att säkert komma tillbaks på torra land, där de snabbt börjar rengöra och torka sina blöta fjädrar.
.
Det lugna vädret fortsätter och vi fortsätter turen vidare för att besöka nya öar...

Nu har vi inte längre någon tarp att söka skydd under när det behövs, men tack vare att tältet förvånansvärt överlevde den tuffa natten har vi fortfarande en torr plats att sova under när det regnar om nätterna :-)
.
Lyckos oss!!

Det oförutsedda lugna väderförhållanden gör det möjligt för oss att äntligen hälsa på våra charmiga kompisar, dom bruna sulorna (Sula leucogaster), igen :-)

Det var nästan en månad sedan sist gång vi gjorde ett besök här, vilket visar sig tydligt när vi ser ungarna, som vuxit sig riktigt stora och verkar vara i ett ständigt hungrigt tillstånd.


.
Och så kommer den allra sista kvällen innan det är dags att lämna lagunens ö-liv och flyga tillbaks till nordligare breddgrader igen.

Tid att säga "Hej då" till underbara Stilla havet, för nu väntas sommar vid vår ljuvliga svenska västkust!! :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar