Vinter Norr Om Polcirkeln

 .
Tromsø, Nordnorge, 14/12-2016

Veckorna har passerat väldigt snabbt sedan vi anlände Troms, här i Nordnorge, i slutet av oktober.

Från ganska så ljusa höstdagar, omvandlas den mäktiga omgivningen ganska så snart till ett mer vinterlikt landskap. Dagarna blir snabbt både kortare och mörkare, men ljustimmarna som finns kvar är ofta väldigt färgrika och granna.

Nedan följer lite bilder från våra senaste veckor...

.
Det finns ingen bättre plats i världen att se späckhuggare som i dears rätta miljö, ute till havs där de är vilda och fria!

Inga vilda djur bör någonsin hållas i den grymma världen fångenskap är. Här ute till havs får vi ofta se riktiga skådespel när nyfikna späckhuggare själva väljer att visa upp sig på deras egna villkor :-)
.
Nordnorge är verkligen ett paradis på flera sätt. Förutom min enorma passion för dess fantastiska fjordar och rika undervattensliv, har jag också en stor fascination för det hisnande fjällandskapet.

Så många toppturer som väntar på mig här!
.
Eftersom vi är här för att filma valar har vi hittills bara gjort några få vandringar upp det lilla berget på ön Vengsøy. Även härifrån ser vi ofta valarna på avstånd, en syn som minst sagt förstärker ivern att snart komma sig i vattnet igen ;-)


.
Vädret har varit på ett minst sagt skiftande humör den senaste tiden, speciellt här ute på kustbandet. De mörka molnen erbjuder generöst allt mellan regn, hagel och snö, och med nederbörden skapas ett helt nytt utseende till omgivningen, inklusive vår båt....
Ibland åker vi ut med gummibåten istället för segelbåten. Detta gör det möjligt för oss att navigera på de betydligt grundare områdena, där späckhuggarna också håller till ibland.

Då jag snorklar med valarna utan lampor ger den grunda sandbotten en ljusare touch i den annars ganska så mörka undervattensmiljön.


.
Man kan undra varför ett sådant kallt ansikte som detta fortfarande ler med sådan entusiasm ;-)

.
Följande bilder säger nog allt...

Granna killar som den här träffar jag bara under ytan ;-) Denna gång befinner jag mig i en grund vik när jag möter honom där han är och jagar sill tillsammans med sin flock. Djurens kraftfulla rörelser rör snabbt upp sandbotten som ger undervattenscenariot en mycket speciell om än grumlig atmosfär.

Utan några onödiga rörelser stannar jag där jag är, strax under vattenytan, och lämnar beslutet helt till späckhuggarna om de vill komma närmare mig eller inte.

.
Denna späckhuggaren verkar vara den mest nyfikna bland sina vänner då det är han som, om och om igen, kommer tillbaka till mig för att få en ännu närmare titt. För vart varv han gör desto närmare kommer han, var gång med en nyfångad sill i munnen!

Efter ett möte som detta är det verkligen svårt att inte explodera av överväldigande glädje!! ;-)

.
Imponerande mängder val omgivna av ett hisnande vackert fjordlandskap, är skäl nog att erkänna att du näst intill befinner dig i ett sagoland. Än en gång finns här ännu mer att beundra...

När mörkret har anlänt är det därför dags att hålla ett öga på himlen och hoppas på en klar natt. Om vi har tur får den fantastiska stjärnhimlen snart sällskap...

Och där är det, norrskenet!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar