Vinterval Guidning i Nordnorge

.

Troms, Nordnorge, November 2018

Nordnorge, med sina spektakulära fjordlandskap, är för mig ett paradis i sig. Naturen här är enastående vacker med höga, snötäckta fjäll, långa, djupa fjordar, trollbindande glaciärer och praktfulla dalgångar.
.
Ett arktiskt sagoland där de kalla vinternätterna ofta lyses upp av det magiskt dansande norrskenet.
.
Sedan cirka 8 år tillbaks har det natursköna området kring Troms fått ännu en fantastisk naturattraktion. Det är vintervalarna som återigen sätter den arktiska vintern i Nordnorge på mångas rese-önskelista.
.
Den enorma mängden med både späckhuggare och knölvalar, som under vintertid samlas i fjordarna för att festa på den övervintrande sillen, är också anledningen till mina upprepade och årliga besök hit under årets mörkaste och kallaste tid.
.
Den här gången är jag här hela november månad för att guida fyra vintervalsturer för Waterproof Expeditions.
.
Ute i fält arbetar vi tålmodigt med valarna och spenderar mycket tid på att observera beteendet hos dessa fascinerande djur för att få bra och respektfulla möten för både djurliv och gäster.

Valarna lockar många åskådare och antalet valskådar-båtar på fjorden har snabbt ökat vart år som gått.

Trots de många fartygen, försöker vi vårt bästa att undkomma trängseln med målet att enbart omges av natur och vilda djur.
.
Videon nedan, gjord av Vera Gudenrath som var med på vår andra november tur, visar fint hur vi arbetar under våra expeditioner:
Det växande antalet researrangörer gör det svårare att vara ensam med valarna, men med tillräckligt med tid, vilja och tålamod, är tillflykten till de mer isolerade fjorderna oftast ett väl värt beslut.

Omgiven av naturens tystnad och i sällskap av avslappnade valar är detta den magiska platsen att befinna sig på.
.
Det följande klippet är filmat av Manuel Clavel Rojo, som var ombord säsongens första vecka:

Jag känner mig väldigt lyckligt lottad att få träffa så många underbara människor under våra turer och att tillsammans kunna dela och uppleva detta norska paradis och dess fantastiska vilda djurliv.

.
Video fotad och sammansatt av Susanne Spindler, som var ombord vår allra sista vinterval-tur för detta år:
Tiden går väldans snabbt när man är i gott sällskap. November månad har därför passerat i hög hastighet och mitt guideuppdrag för den här vintervalsäsongen har därmed funnit ett slut.
.
Mitt största tack till den fantastiska besättningen och co-guiderna för bra samarbete och fantastiskt lagarbete. Era otaliga leenden gör livet ombord vårt mysiga live-aboard fartyg M/S Malmö till ett genuint nöje och jag kan knappt vänta tills nästa gång jag får jobba med er alla igen!
.
Tack så mycket också till alla våra underbara gäster för er tid ombord med oss. Världen är liten för likasinnade, så jag lever i stort hopp om att få träffa er igen, oavsett om det är i kalla eller varmare vatten!
.
Tacksam för ännu en underbar månad i dessa spektakulära fjordar där de majestätiska jättarna dagligen har visat sin närvaro i stora antal, är jag nu påväg mot andra äventyr.

Hej då vintervalar, kanske träffar jag er längre söderut, eller nästa höst!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar