Sommarsolstånd vid 72° Nord

.
Norska havet till Bergen, Norge, slutet av juni 2020

Sommar i norr och vinter i söder. Denna midsommar tillbringades långt ute på norska havet, vid 72 ° Nord, där solen aldrig går ner denna tid på året. Endast moln eller dimma kan dämpa midnattssolen...Omgiven av den oändliga horisonten tillbringar jag denna nordiska sommar ombord på forskningsfartyget ACC Mosby, där jag deltar i ett fältarbete som hålls av Havforskningsinstituttet. I sällskap med valar och havsfåglar är vi det enda fartyget i sikte i veckor...Som valobservatör kikar vi efter alla typer valar, andra marina däggdjur, och större fiskar. Hittills har vi haft nöjet att notera vikvalar, sillvalar, späckhuggare, knölvalar, tumlare och några knubbsälar.

Med 6 grader i både vatten och luft missade vi den stora värmeböljan som har härskat över Skandinavien den senaste tiden, men salt luft och fantastisk havsutsikt har vi iallafall inte haft brist på!Våra veckor på norska havet följs av ett par dagar i Norges näst längsta fjord, den 180 kilometer långa Hardangerfjorden, och ett kort, men uppskattat, besök i byn "Odda", som ligger vackert beläget längst in i Sørfjorden, som är en av Hardangerfjordens innersta grenfjordar.Så underbart det känns att äntligen få sträcka på benen igen och njuta av den blomstrande omgivningen efter flera veckor ute på havet. 

Variation i livet är det bästa!

Nu ett litet stopp i Bergen för att bunkra upp (och springa en tur på fjället) innan det är dags att ge oss ut på det blå igen. Vem vet vilka slags havsdjur vi kommer att möta under våra kommande veckor i fält!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar