De fantastiska bläckfiskarna

.

De kan ändra sina färger och mönster på millisekunder, har tre hjärtan och blått blod... Inte konstigt att dessa intelligenta och flexibla varelser länge har hemsökt den mänskliga fantasin och inspirerat mytologin!

Vi hittar dem världen över och de fortsätter att fängsla det mänskliga sinnet, de är mycket riktigt bläckfiskarna (Cephalopoda)..

Det grekiska ordet "cephalopod" översätts till "huvudfoting" och är en klass inom inom blötdjuren. Bläckfiskarna utvecklades för cirka 500 miljoner år sedan. Dom flesta arterna har 8 eller 10 sugskålförsedda armar, medan de skalförsedda bläckfiskarna, inom familjen Nautilidae, har upp till 90 tentakler som saknar sugskålar.


Bilderna nedan: 1 & 2 tio-armad bläckfisk, 3 åtta-armad bläckfisk..

Det är alltid en höjdpunkt när man träffar på en bläckfisk under ett dyk. Följande video är från ett av våra dyk  i Gullmarsfjorden, hemma vid svenska västkusten, där sensommarnätterna ger möjlighet att stöta på den söta Sepietta oweniana, en cirka 3cm liten bläckfiskart.

Videorna nedan av min far Armin Mueck 🦑🦑🦑
Vid de flesta ställen vi besöker finner vi normalt bläckfiskar, var och en med sin egen personlighet. Vissa är mer blyga medan andra är mycket nyfikna och modiga. Nästa video är från ett av våra dyk vid Azorerna.
Här i Nya Kaledonien, där jag för närvarande är, ser vi ofta bläckfiskar av olika arter vid revet. Detta är också en plats där man kan ha turen att stöta på den omtalade pärlbåten (Nautilus). Till skillnad från andra bläckfiskar har pärlbåtarna ett hårt, karaktäriskt, yttre skal. 

Vem vet, kanske har jag turen att få träffa en av dessa levande fossiler, något som tiden får bevisa!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar