Rhodos - Suez kanalen

.
Ismailia, Egypten, 10/12-2011

N30°35.107´
E032°16.364´

Seglad distans: 6380 sjömil

Då är vi nu på Afrikansk sida och befinner oss mitt inne i Suez kanalen. Överseglingen hit, från Rhodos till Port Said i Egypten, har helt enkelt varit underbar... :)


Efter att allt pappersarbete är avklarat hos den grekiska hamnpolisen kan vi slutligen lämna ett kallt och vintrigt Grekland och styra kursen söderut...

Delvis har vi bra vind i seglen, men till största delen är det väldigt lugnt och stilla till havs...Dom långa nätterna är stjärnklara och vi får även sällskap av delfiner, som gör jättelika hopp och lekfullt simmar i den starkt lysande marelden. Dessa fartfyllda krabaterna var dom mest sociala delfinerna vi har haft i Medelhavet så långt och är en bra underhållning i nattens mörker.

Tiden går fort när man har roligt och det är snart dags för nästa scenario, då morgonljuset bjuder på härliga färger i den fortsatt totala stillheten. Här finns det inte det minsta till vindpust.

"En riktig seglare väntar inte på vind, han lär sig segla"...

...hmm... ja...

... det blir då allt lite väntan för vår del... ... ...
Fyra dygn tillbringar vi till havs och vid sista solnedgången, innan ankomsten till Port Said, är jag förväntansfull. Vi har förvisso varit i Egypten tidigare, men aldrig sjövägen med egen segelbåt.

Atmosfären till havs är avslappnande och rofylld och jag vet att kommande dag kommer att bli raka motsatsen...
Port Said tonar sakta fram vid horisonten och allt närmare vi kommer desto tydligare känner vi av den nya kulturen.

För att gå igenom Suez kanalen krävs mycket formaliteter. Båten mäts, militären checkar utrustning och utrymmen, kanaltillstånd och visum ordnas etc. etc.

Två nätter tillbringas i Port Said innan vi äntligen kan börja vår första etapp (av två) genom den knappt 100 sjömil långa kanalen.Klockan fem, samtidigt som morgonbönen tydligt hörs från stadens moskéer, lämnar vi Port Said och är därmed en bra bit in i kanalen när dagsljuset lyser upp den torra ökenomgivningen.


I Suez kanalen måste alla båtar, stora som små, ha en lots med ombord och detta blir för mig ett givet tillfälle att passa på att lära mig lite mer arabiska. Nytt land, nytt språk... :)Suez kanalen är en viktig vattenväg för många transportfartyg och vi möter många cargos, som kommer i stora konvojer i båda färdriktningar.
Praktiskt taget har vi bara träffat på en enda segelbåt under vår vistelse i Suez kanalen så långt, en liten ukrainsk segelbåt, som, med sina två besättningsmedlemmar, varit på en minst sagt äventyrlig jordomsegling under två års tid.

I övrigt är vi väldigt ensamma som segelfolk, men blir därmed desto mer uppmärksammade bland den kontaktsökande lokalbefolkningen.Nu befinner vi oss i Ismailia, mitt inne i Suez kanalen och har en dagstripp kvar innan vi är i Suez och därmed framme vid Röda havet.

Inte så långt kvar innan det åter är dags för dykning med andra ord och det är nu vääääldigt efterlängtat! :)
.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar