Dugong, den mystiska sjöjungfrun...

.
Abu Dabbab, Egypten, 23/1-2012

N25°19.508´
E034°47.927´

Seglad distans: 6840 sjömil

Dom tros vara grunden till våra sjöjungfrulegender. Även de omtalade sägnerna om sirenerna, som genom sin trolldom och vackra sång lockade sjömän till undergång, sägs ha uppkommit från dessa mytomspunna djur, sirendjuren...Sirendjuren kallas även för sjökor och består av två familjegrupper, dugong (en art) och manater (tre arter). I Röda havet lever endast en art, dugongen (Dugong dugon).

Redan när vi äntrade in i Röda havet stod högst på vår prioritetslista att filma dugongen, men hur svårt skulle det bli att finna havets omtalade sjöjungfru?
Dugongen lever längs kusterna och söker upp vikar, där den äter olika former av sjöväxter som betas från havsbottnen.

Vi får lokala tips på vikar där sjökorna emellanåt ses och därmed tar det tar inte lång stund innan vi är på plats och ivriga redo för att besöka undervattenslivet.

Väl under ytan möter vi snart flertalet havssköldpaddor, som långsamt betar sig fram i sjögräset...
Vi gör många dyk och sköldpaddorna blir oss trogna framför kameran, under tiden stigs spänningen och funderingarna i huvudet på mig. Tänk om sjökon är här, strax i närheten, eller kanske är den i en helt annan bukt långväga härifrån...Vi har ständigt en man i båten som håller utkik. Sjökon andas nämligen luft och kommer därmed regelbundet upp till ytan...

Själv tillbringar jag helst tiden i vattnet och, i sällskap med sköldpaddorna, söker jag mig regelbundet genom viken, i hopp om att få se en betydligt större varelse...
Det går åt många vändor i viken och många skuggor låter mig luras...

Så äntligen, det är en dröm som går i uppfyllelse när jag ser en mörk skepnad i vattnet... Med det säregna utseende är det inga tvivel att det är en dugong!!! :)Dugongen dyker sakta ner mot sandbottnen och börjar mumsa i sig av sjögräset. Han äter ivrigt och det bildas snart stora sandmoln runtikring det matglada djuret.
Vilken otrolig stor upplevelse att befinna sig sida vid sida med denna fredliga varelse. Och vår nya dykkamrat visar sig inte vara det minsta störd av vår närhet eller kamerautrustning.
Efter en stunds ätande får dugongen nya planer...

Med en finurlig blick blir han lekfull, rullar sig i sanden och riktigt kråmar sig framför kameran!

Äta är dock viktigt och snart är min lekfulla kamrat åter i full gång med att frossa i sig av det gröna sjögräset...Dugongbeståndet är sårbart, arten har minskat drastiskt och på flera områden har den försvunnit helt. Numera är arten skyddad i de flesta länder, men trots detta hotas den fortfarande av jakt. Fiskenät och kollisioner med båtar är andra faror som hotar beståndet.

Även fiske med trål och miljögifter medför stora problem för den sköra populationen. Trålningen minskar möjligheterna för sjökon att hitta mat, därutöver är trålen ett direkt hot då dugongen själv lätt blir ett offer i det stora släpnätet.

Dugonger sägs kunna nå en livslängd på 70 år (möjligtvis äldre) och den förökar sig väldigt sakta, detta gör arten extra sårbar för utrotning...

Numera är dugongen den enda arten i sitt släkte och även i familjen dugonger (Dugongidae). Tidigare fanns en annan art i dugong-familjen, Stellers sjöko, men den blev utrotad redan på 1700-talet.
Det känns sorgligt att tänka på hur människans framfart och ekonomiska intressen utsätter flertalet arter för utrotning och jag hoppas verkligen att dugongen har en chans att överleva i vår alltmer vinsttänkande värld...
Det är otroligt vad tiden går fort när man trivs! Jag spenderar flera timmar i vattnet, utan en minsta tanke på vare sig tid eller rum... Jag är så glad för att bara vara här och nu, tillsammans med denna mytomsunna sjöjungfru... ;)
Det blir många dyk tillsammans med dugongen, som regelbundet återkommer strax intill vår båt... och jag kan lova att det var gång är svårt att få mig ur vattnet när detta underbara fridfulla djur är i närheten!!! :)

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar