Elphinstone

.

Small Giftun, Egypten, 8/2-2012

N27°11.173´
E033°58.714´

Seglad distans: 7020 sjömil

Efter fyra veckor till havs, med flertalet spännande undervattensmöten med bl.a dugong och valhaj (se tidigare inlägg) med fler.., är vi tillbaks vid Giftun öarna, strax utanför Hurghada.

Vår tid till havs har, dag som natt, tillbringats ute vid korallreven och visade sig bli både givande, lärorik och otroligt upplevelserik...


I detta inlägg vill jag dela med mig av våra senaste dykupplevelser vid Elphinstone Reef.

Elphinstone är ett rev som ligger ca 12 kilometer från kusten. Det 300 meter långa revet är känd för bra dykning, men p.g.a sin placering är platsen väl exponerad för både väder och vind.
Efter många dagar med stark vind och kraftig sjö, är vi otroligt glada när väderprognosen visar ett fönster med knappt någon vind alls. Alla på båten blir ivriga för nu väntas efterlängtad tur till Elphinstone! :)Väl på plats tar det inte lång stund innan vi har flertalet meter vatten ovanför huvudet. Det är vårt första dyk vid Elphinstone och vi möts här av mäktiga drop off.Bergsväggen intill oss försvinner drastiskt ner mot djupets mörker och bjuder på ett färgsprakande liv i form av både koraller och fisk.

Men vår största anledning till att vi har seglat hit, till Elphinstone, är främst inte för att fota fisk och koraller... Vi är här i hopp om att filma haj...Elphinstone är nämligen även bra plats för att finna flertalet hajarter. Med ett vindfönster på flertalet dagar hinner vi göra många dyk vid revet och därmed hoppas vi kunna öka våra chanser att finna den väl omtalade vitfenade oceanhajen...
Vid Elphinstones sydspets möts vi av stim av barracudor och till vår glädje är dom riktigt samarbetsvilliga framför filmkameran...Flertalet givande dyk innebär också dykpauser på båten och under dessa pauser blir det därmed ständig vakning över havsytan. Vem vet kanske finns här haj i närheten?

Svaret blir tydligt när vi plötsligt ser en kraftig skugga som sakta patrullerar strax intill vår båt...

-Longimanus, longimanus!!!!

Det är mycket riktigt en vitfenad oceanhaj vi ser i vattnet och det tar nu inte lång stund innan även vi och filmkameror är under ytan...Hajen håller sig först på avstånd, men kommer sakta allt närmare...
Den vitfenade oceanhajen (Carcharhinus longimanus) är en robust haj som kan nå en maximallängd på 4 meter. Den är en nyfiken och opportunistisk haj och sägs vara en av de farligare hajarterna.
Det skrivs mycket om hajattackerna, där den vitfenade oceanhajen tros vara inblandad i, men vad som inte läggs så stor uppmärksamhet på är hajarnas egna kritiska situation.

Den vitfenade oceanhajens fenor är en populär ingrediens i hajfenssoppa och fiskas upp i stora mängder, utöver detta är arten vanlig att få som bifångst vid pelagiskt fiske. Detta har bidragit till att arten drastiskt har minskat världen över.
Det är en speciell känsla att vara tillsammans i vattnet med denna mäktiga predator. Med långsamma rörelser och iaktagande blick cirkulerar den kring oss.

Hajen försvinner sakta utom synhåll för att, en stund senare, återkomma till oss, där vi i väntan svävande befinner oss i det pelagiska blå vattnet...
.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar