Nordsjön

.

Inverness, Skottland - Slussen, Sverige 12/8-17/8-2014

Slutligen lite bilder från Nordsjön! :-)

Efter ett par dagar tillbringade i Inverness, vid Skottlands ostkust, tillåter vädret oss att fortsätta våra sista 500 sjömil kvar till Sverige.

Liksom de senaste dagarna, är även vår avresedag både grå och mycket regnig, men detta stoppar inte våra leenden att skina och växa sig ännu större!!
 
.
Dags att lämna den mysiga Kaledoniska kanalen... Vi har bara två slussar kvar, därefter är vi tillbaka i saltvatten igen :-)

.
Hej då Skottland... Vindarna är återigen till vår fördel och med glädje tar vi tillfället i akt för att börja vår seglats över Nordsjön.

Med vinden i ryggen och strömmen med oss ​​får vi en bra hastighet österut __ /) _
.
Nordsjön välkomnar oss med många olika gråtoner... Vi är nu omgivna av inget annat än grått vatten, en oändligt dimmig horisont och en tung, grå, regnig himmel...

Kallt... blött... men åhh så vackert!! :-)
.
Vi får även grått sällskap...

Oljeplattformar finns det gott, och vi ser många fiskebåtar samt helikoptrar...

... men det är inte den här typen av sällskap jag menar, utan sällskap av det lekfulla, levande slaget!! :-)

.
De är vitnosdelfiner, en stor och mycket robust delfinart som främst lever i kallare vatten.

Under dom flesta av våra många Nordsjö-överseglingar vi gjort så långt, har vi med glädje fått sällskap av just vitnosdelfiner.


.
Vitnosdelfinerna är snabba och mycket kraftfulla simmare och jag njuter till fullo av detta akrobatiska, hög energiska delfin-scenariot jag plötsligt är omgiven av!
.
Till min stora glädje stannar delfinerna runt båten i flera timmar och jag önskar verkligen att jag kunde hoppa i vattnet med dem!

Men då sjön fortsätter att vara ganska grov och vinden håller oss i en bra segelhastighet, får jag nöja mig med att titta på dem från båten.

Mina nya vänner sprider verkligen mängder av positiv energi runtikring sig, vilket i sin tur föder desto fler leenden och glada skratt hos mig :-)  Helt enkelt underbart!!
.
När vi så sakteliga närmar oss Skandinaviska vatten förvandlas de tidigare så grå tonerna till blått...
.
Efter fyra dygns segling ser vi den svenska västkusten tona fram vid horisonten. Vi börjar närma oss Lysekil nu!!
.
Vinden ökar och vi får en fartfylld seglats in mot skärgården...

Puhh!! Slutligen i lä och vid land igen!
.
Solen har försvunnit bakom horisonten redan för länge sedan och natten börjar knacka på dörren, men även om vi alla är trötta känns det riktigt mysigt att ta ett glas tillsammans och njuta av lugnet efter flertalet gungiga nätter ute till havs...

Vi lämnade Azorerna den 23 juli och därefter har vi haft en vällyckad seglats med huvudsakligen bra vindar och underbara marina möten...

Skål för 3,5 veckor härliga segelveckor i gott sällskap!! :-)

.
Men seglatsen är ju inte helt fullbordad ännu...
Från Lysekil har vi fortfarande ca 20 sjömil kvar för att nå vår hemmahamn "Slussen" på Orust.

Nästa morgon är de grå tonerna tillbaka igen och de intensiva regnduscharna får oss att se ut som blöta katter... men som jag har sagt så många gånger tidigare, grått är underbart vackert och sist men inte minst, jag älskar ju vatten!!

Med andra ord fortsätter vi seglingen i ett enda stort blött leende... ;-)

.
Från västkustens kala klippor får vi en allt mer grön och grönskande omgivning  ju längre öster om Orust vi kommer.
 .
Yippie!! Efter mer än tre år är båten nu slutligen tillbaka i hemmahamn igen!! :-)

Det var den 5 juni 2011 som vi lämnade den svenska västkusten för att börja vårt strapatsrika segeläventyr till Röda havet. Ett äventyr fyllt med spännande undervattensmöten och fantastiska minnen... Ett äventyr som snart kommer att sändas på SVT!!

OBS!!
TV-premiären för vår film "Expedition Röda havet -ett halvt sekel senare" är tablålagt till torsdagen den 4 september klockan 21:00 på SVT1. En timmes segel-och dykäventyr med "The Muecks"!! ;-)

Stay tuned...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar