Orca Expedition i Nordnorge

.

Troms, Nordnorge 15/1-13/2-2016

Från midsommar på Antarktis, följt av en kortare vistelse i Kanada, befinner jag mig plötsligt på andra sidan av Atlanten, i ännu ett snöfyllt vinterparadis...

.
Med sina 68º-70º Nord, är Troms Norges näst nordligaste fylke. Det är här jag kommer att tillbringa mina kommande fyra 4 veckor som expeditionsledare för Waterproof Expeditions Orca Expedition :-)


.
För vårt Orca äventyr använder vi oss av expeditionsfartyget M/S Malmö. Detta isförstärkta, K-märkta fartyg byggdes 1943 och har en längd på 37 m.

-Välkommen hem!, hör jag mig själv viska när jag kliver ombord det mysiga fartyget där jag träffar den vänliga och hjälpsamma svenska besättningen. Det här känns bra, vi kommer helt säkert ha en underbar månad tillsammans i dom nordnorska fjordarna!


.
När vår första grupp gäster har anlänt, lämnar vi Harstads hamn för att färdas en bit norrut varifrån vårt sökande efter valar börjar på riktigt..
Från bryggan har vi den mest spektakulära utsikten över det fantastiska norska fjordlandskapet man kan tänka sig. En vackrare utsikt på jobbet är nog svår att hitta!
.
Väldigt korta dagar följt av långa arktiska nätter... Under vår första vecka vågar sig solen knappast över bergstopparna innan hon åter  vänder tillbaks under horisonten igen...

Korta dagar, men det lilla ljus vi har är verkligen magiskt. Vi är inne på den tredje veckan i januari och har ca 4 timmar med dagsljus bra nog för valskådning.

För var dag som går känner vi en stor skillnad, dagarna blir allt längre med rasande fart! Snart börjar även solen visa sitt värmande leende ovanför bergen :-)


Snorkla med valar i Nordnorges farvatten under vintertid?!? Detta kanske låter som en väldigt kall aktivitet... ;-)
Viktigt är att klä sig varmt och i många lager. Med rätt klädsel, bestående av varma underställ och en bra torrdräkt, känns faktiskt den 4-5 °C vattentemperaturen ganska så varm!

När man befinner sig öga mot öga med de graciösa och mytomspunna späckhuggarna, tror jag säkert att ingen av våra snorklare har några som helst funderingar eller tankar över om de är kalla eller inte.

När dessa imponerande djur passerar förbi känns varken tid, plats eller väderförhållanden viktigt längre...


.
Waterproof Expeditions organiserar en-veckas liveaboard-turer för att snorkla med valarna i Nordnorge. Under våra fyra veckor i Jan/Feb, har vi därmed fyra olika grupper med fantastiska och inspirerande gäster ombord. Både nya och gamla vänner, och jag känner mig otroligt glad att träffa vår stora grupp av gäster från förra årets Antarktis-resa igen :-)

Förutom att få tillbringa tid i naturen och bland de vilda djuren, så är det just detta, att möta så många underbara och intressanta människor och tillsammans dela fantastiska naturupplevelser, som bidrar till att jag uppskattar det så mycket att arbeta som guide :-)

.
Jag hör ofta påståendet att jag har en speciell relation med valar. Hmm.. vad jag vet säkert är att jag verkligen älskar och beundrar dessa sagolika varelser, och när jag tillbringar tid i vattnet med dem, slutar det ofta med mycket nyfikna och närgångna valmöten...

Eftersom jag, under denna expedition, har guidat från zodiaken, har jag inte kommit nära den tid jag normalt tillbringar under vattnet.

Trots detta tycks mina få tillfällen i vattnet under denna period inte hindra späckhuggarna att ta tillfället i akt för en närmare titt när jag slutligen finner möjligheten att få lite vatten över huvudet! ;-) 

En månad går farligt fort när man, omgiven av inspirerande landskap och bland de mest imponerande marina varelser, tillbringar tiden tillsammans med underbara gäster, besättning och co-guider.

Vi är nu redan i februari och dagarna är så mycket längre än när vi började vårt äventyr. Vår späckhuggarexpedition har kommit till ett slut, och det är dags att göra som valarna, att lämna fjordarna i Troms och börja bege sig söderut...

Stort tack till alla våra härliga Waterproof Expeditions gäster för en fantastisk tid tillsammans ombord på fartyget och i zodiakerna!

Tusen tack också till den strålande besättningen ombord på Malmö och mina enastående co-guider, Eirik Grønningsæter och Ingrid Visser, för utmärkt samarbete! :-)


.
Jag lämnar Norge med flyg. Som alltid känns det som både jul, påsk och födelsedag på samma gång när jag får fönsterplats! ;-)

Detta gör det möjligt för en lycklig Birgitta att återigen glädjas av de norska fjordarna, nu från ovan, innan de fluffiga molnen snabbt förändrar den vidsträckta utsikten till något helt annat.

Hej då Norge...


.
Hej då vintervalar...

Tills nästa gång, önskar jag Er en trivsam vandring söderut och att Ni uppskattar årets kommande havsäventyr lika mycket som jag kommer att göra!

Och inte minst, vi ses relativt snart igen!! :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar