Utforskar Scoresbysund, Östra Grönland

.

Scoresbysund, Grönlands ostkust 12/9-3/10-2017

Ett högljutt "krack" bryter plötsligt genom den stora tystnaden. Det är det kraftfulla ljudet av ett isberg som precis börjat kalva.

Här på Grönlands avlägsna ostkust utforskar vi de pittoreska fjordarna och gör landningar i Scoresbysund, som är ett av världens största och längsta fjordsystem.
.
Tillsammans med co-guide och expeditionsledare Eirik Grønningsæther är jag här och guidar för Joshua Holko och Daniel Bergmann.

Vårt hem för foto-expeditionen är den vackra tre-mastade skonaren Rembrandt Von Rijn.

.
Denna 147ft långa stålbåt byggdes 1924 som en fiskelugger och har också haft en karriär som kusthandelsfartyg. Idag används hon för kryssningar i Arktis och är ett mycket bekvämt skepp att bo på.

.
Det magnifika landskapet som vi omges av bjuder på stor variation under våra veckor i de fascinerande fjordarna.

Ljus och väderförhållanden är under ständig förändring och likaså är de många isbergen. Med sina många olika mönster, former och storlekar har var och en av dem sitt egna unika utseende.


.
På utkik efter eventuella isbjörn- eller myskoxmöten observerar jag en liten myskoxfamilj genom kikaren. En härlig syn är det att se dessa massiva djur där de fridfullt äter på den färgrika tundran.

.
Ansvariga för fotografgruppens säkerhet är vi på ständig vakt så att fotograferna helt kan koncentrera sig på sitt arbete.

Det fantastiska landskapet jag här får uppleva och observera är betydligt mer färgrikt än jag någonsin hade förväntat.


.
Den färgstarka vyerna förändras dock snart, då både berg och tundra tyst förvandlas om till majestätiskt vitt, sagolikt landskap, när de snöiga dagarna anländer..
Avlägsen vildmark med spännande fjordsystem, hisnande bergsformationer och fascinerande geologi. En plats med vild natur där tystnaden är lika enorm som det magnifika landskapet.

Inte konstigt att Grönlands ostkust är så uppskattad bland naturälskare och vildmarkssökande folk. Varav jag är en av dem :-)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar