Skymning, Storm & Vintervalar

.

Tromsø, Nordnorge, 27/1- 2018

Sedan den 6 januari är jag åter  tillbaks till Nordnorges vackra fjordar, där jag i skrivande stund guidar för Waterproof Expeditions
.
Liksom de fyra veckorna vi tillbringade här i november bor vi också nu på M/S Malmö som är vårt mysiga hem och mobila valskådarbas under de 6 dagar x 5 liveaboard-tripperna.

Nu, i januari och februari, är jag här i totalt fem veckor och guidar tillsammans med min härliga co-guide Eirik Grønningsæter och den underbara besättningen ombord.

.
Med cirka tre timmars skymning ljusa nog för att leta efter och hitta valarna, blev den första resan en speciell arktisk upplevelse för flertalet gäster, som var imponerade av de långa nätterna och väldigt korta skymningsdagarna...


.
Även om mängden valar redan visade sig ha minskat jämfört med november, hittade vi dagligen större antal med både späckhuggare och knölvalar i fjorden och fick många fina och nyfikna möten med djuren, både över och under vågskvalpet.

.
Den arktiska vintern visar ofta sin stormiga sida här i Norge, vilket är vad vår andra grupp fick uppleva. Trots det mycket stormiga vädret, med grova sjöförhållanden och över 25 m/s med vind i fjorden, kom vi oss ut för att leta efter valarna varje dag..
Tack vare det hårt arbetande besättningen, bra lagarbete och väldigt tålmodiga och entusiastiska gäster hindrade de utmanande förhållandena oss inte, vilket bidrog till att vi hittade de majestätiska jättarna varje dag med riktigt bra observationer ovan ytan.
.
På denna turens (tripp 2) sista dag fick vi äntligen tillräckligt lugna förhållanden för att säkert kunna sjösätta zodiakerna för att få några härliga och efterlängtade undervattensmöten med valarna.

På dag två under vecka/tripp 3 fick vi äntligen drömlika förhållanden med stilla sjö och ingen vind. Eftersom valobservationerna i fjordarna nu blivit väldigt fåtaliga, tog vi detta tillfälle i akt och spenderande den längre ut till havs i hopp och tro att finna val...Efter tre timmars intensivt letande fann vi slutligen en stor grupp med späckuggare som jagade sill längre ute på Lopphavet. Med det stora antalet späckhuggare omgivna av mängder med sjöfågel och med ett mäktigt vinterfjälllandskap och otrolig färgstark himmel som bakgrund, var hela kompositionen som tagen ur en saga!
.
Våra lyckliga snorklare upplevde det hela också under vattnet, där de fick beskåda späckhuggarnas fantastiska samarbete och jaktteknik.

Också små bäbis-späckhuggare, förmodligen bara några få dagar gamla, sågs i gruppen. En minst sagt magisk eftermiddag!
.
Efter denna perfekta dag till havs försämrades vädret igen och vi har fått fortsätta sökandet efter jättarna i de mer skyddade fjordarna.

Det ser dock ut som om denna vintervalsäsongen har funnit ett slut då både späckhuggarna och knölvalarna har fortsatt sin migration längre ut till havs, med bara några få djur kvar i området.
.
Videon nedan är från den magiska eftermiddagen ute till havs, som tillbringades med späckhuggarna ute på Lopphavet för några dagar sedan.

Med två veckor och två tripper kvar, ser jag (som alltid) fram emot att snart komma ut till sjöss igen för att finna varelserna vi beundrar så mycket. Håll tummarna!!Fler uppdateringar från vår senaste tid i Nordnorge finns att se på min Facebook: Birgitta Mueck

För mer information om Waterproof Expeditions och deras resor, kika in på: www.waterproof-expeditions.comInga kommentarer:

Skicka en kommentar