Hej då Vinterfjordar, för denna gång...

.

Tromsø, Nordnorge 10/2-2018

Denna säsongens vintervals-guidning för Waterproof Expeditions har nu funnit ett slut. Med 4 veckor i november och 5 veckor i januari och februari har vi återigen spenderat mycket tid ute i fält, bland  Nordnorges pittoreska vinterfjordar, för att finna havets giganter.

Det har varit intressant och givande att ännu en gång få följa och observera valarna och deras föränderliga migrationsmönster.
.
Den här vintervalsperioden visade sig bli ännu kortare än förra året. Redan under de första veckorna i januari kunde vi se hur antalet valar i fjordarna snabbt minskade för varje vecka som passerade...

Nedan en video av Scott Portelli, som var med oss 7-13 januari.

.
Den stora mängden val har sedan länge lämnat de skyddade fjordarna. Därför har vi istället spenderat de senaste veckorna i området runt Andøya och Andenes, då detta är ett bra område för valskådning året runt. En väderberoende plats är det, utsatt för både vind och dyningar från flertalet håll...
.
Den föregående veckan (29/1-3/2) var vi lyckligt lottade med väderförhållandena, vilket gjorde det möjligt för oss att leta val till havs och hitta 6 olika valarter utanför Andenes. Kaskeloter, knölvalar, sillvalar, delfiner, grindvalar och späckhuggare :-)
.
Den sista veckan för säsongen (4/10/2) visade sig bjuda på mer vind och stora dyningar, vilket gjorde det svårare att leta efter havets jättar. Vi fick dock ett par dagar med väder lugnt nog för att tillbringa dessa längre ut till havs. Detta gav oss fina övervattensmöten med de stora kaskelothanarna och i tillägg sällskap av en stor grupp grindvalar, 6 sillvalar och lekfulla knölvalar på samma plats!

När väder-och vindförhållandena vart för grova till sjöss, utforskade vi istället några av de många fascinerande fjordarna i området, inklusive ett besök till den omtalande Trollfjorden.
.
Återigen blev "Polar Plunge" en uppfriskande och populär aktivitet ;-)
Trollfjord & Polar Plunge video av Volker Suckau:

Trött men lycklig efter många veckors intensivt val-letande i väder, vind och rullande sjö, är jag nu på tur mot nya äventyr.

Så otroligt glad jag är för de många fantastiska människor och nya vänner jag träffat och alla härliga minnen vi tillsammans har skapat under denna vintersäsong i Nordnorge!Ovan är en version av den omtalande torrdräktsdansen som håller en varm och smilande ;-)  Video av Sindre Frahm Jensen

Stort TACK till den underbara besättningen och fantastiska co-guider för totalt 9 veckor med underbart lagarbete ombord på vårt mysiga flytande hem M/S Malmö :-) Tack så mycket för att du är den du är, jag ser redan nu ivrigt fram emot fler äventyr tillsammans!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar