I väntan på Dusty

.

Inisheer, Irlands västkust, början av augusti 2018

Aran-öarna är tre öar belägna i Galway Bay vid den irländska västkusten. Under blåsiga dagar finner vi bra skydd vid Inishmore (bild ovan), medan lugna dagar spenderas på Inisheer (nedan) där vi hoppas på att träffa en lokal dolphin som heter Dusty.
.
Efter en vecka med väntan på att Dusty ska dyka upp runt Inisheer, har vi fortfarande inte sett några tecken från henne. Dusty sägs ha två platser där hon brukar ses frekvent; i Doolin, på fastlandet och i Inisheer-bukten. Eftersom Doolin inte är ett säkert ställe för vår segelbåt, förblir vi därför tålmodiga vid Inisheer.
.
Under tiden jag ute för att observera val på ett forskningsfartyg (ovan), får jag den glada nyheten att Dusty äntligen har setts i viken vid Inisheer. Vad som är ännu mer glädjande är att hon verkar tycka om vår segelbåt då hon upprepande gånger kommer för att säga hej!
.
Dusty sågs för första gången vid Doolin runt 1999 och har sedan dess blivit en resident delfin vid Doolin Pier och Inisheer.

Dusty är vanligtvis snäll mot besökarna som tittar på henne, men har också fått ett dåligt rykte...  Efter att ha blivit dåligt behandlad av flertalet simmare har hon, de senaste åren, ibland visat upp ett aggressivt beteende mot närgående folk.
Viktigt att komma ihåg är att även en "tam" delfin som är van vid människor är ett vilt djur och bör behandlas som sådant med stor respekt. Vi är besökare i dess hem och som alltid är det upp till djuret att bestämma om det vill spendera tid med oss eller inte.

Lyckligtvis tycks Dusty uppskatta sitt nya sällskap och tillbringar många timmar runt Eja ⛵️🐬 💙Efter tre veckor vid Irlands västkust är det nu dags att fortsätta vår seglats. Cirka 10-14 dagar med öppet hav beräknas innan vi kommer att se land igen. Hej oändliga horisont, låt oss börja vår sydliga rutt! 

⛵️ 🌍 💦Inga kommentarer:

Skicka en kommentar