Den Vidunderliga Klumpfisken

.

Alboránsjön, Medelhavet, början av juli 2019

Många tror att det inte finns mycket liv kvar att se i Medelhavet, men under våra seglatser här har vi fått uppleva totala motsatsen. Här finns fantastiskt djurliv att både beundra och vara rädd om!

.
Bilderna i denna bloggpost är från vår senaste tid ute på Alboránsjön, i västra Medelhavet, där vi under vår vecka till sjöss hade glädjen att se bland annat klumpfisk (Mola mola) så gott som varje dag.
.
Klumpfisken är utseendemässigt en väldigt märklig varelse och en av de tyngsta benfiskarna i världen, med medelvikt på 250-1000 kg. (Registrerad vikt upp till 2300 kg!)

.
En vuxen klumpfisk har en genomsnittlig längd på 1,8 m och en fen-till-fen längd på 2,5 meter, men sägs kunna uppnå imponerande 3,3 meter lång och hela 4,2 meter över fenorna!

Hajar och rockor kan vara både större och tyngre, men dessa är broskfiskar och har därmed inget skelett av ben som benfiskar har.

.
Under våra seglatser i både Medelhavet och Atlanten har vi stött på flertalet klumpfiskar i varierande storlekar. Vår senaste tid här, i västra Medelhavet, har varit fantastiskt då vi, mer eller mindre, har haft dagliga observationer av denna, väldigt speciella, fisk.
En del klumpfiskar är skygga och dyker snabbt iväg om de blir rädda, men denna individ visade sig  vara totalt avslappnad utan ett minsta tecken på att vara störd av vårt sällskap.Trots deras storlek och udda utseende utgör klumpfiskar inget hot mot människan. De är faktiskt väldigt fridfulla varelser och spenderar största delen av sin tid på att äta småfisk, kräftdjur, maneter och plankton.

Normalt är de långsamma, men om så behövs kan dessa pelagiska djur få upp farten och till och med hoppa relativt högt ur vattnet! Ett beteende vi har bevittnat både förra året och igen i sommar.


.
Även denna art anses vara sårbar. Bifångst är ett stort problem och likaså är allt skräp i haven. Som så många andra marina arter, ser klumpfisken plast och liknande som mat vilket har förödande konsekvenser...Vilken fantastisk tid vi har tillsammans med denna magnifika individ, som fortsätter att, i lugn och ro, äta samtidigt som den långsamt simmar runt både oss och båten. När jag ser denna vidunderliga och fridfulla varelse kommer samtidigt tanken på de stora mängder med skräp och spöknät som driver runt i haven och orsakar ett tyst och långdraget lidande för livet under vågorna.

Vi alla kan göra skillnad! Plocka upp skräp du ser, ta bort spöknät, städa en strand, konsumera mindre och inspirera andra. Små handlingar kanske inte räddar världen, men de kan direkt påverka liv eller död för individer. Var en hjälte och hjälp våra havsvänner!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar