Grönlandshavet, Barentshavet & Svalbard

 .

Grönlandshavet, Barentshavet & Svalbard, Juli/Augusti 2019

Nu har jag precis kommit mig tillbaka till fastlandet efter 5 veckor i Arktis, där forskningsfartyget ACC Mosby har varit mitt hem- och mobila arbetsplattform under uppdrag för Havsforskningsinstitutet.
.
Tillsammans med ett internationellt gäng med fantastiska människor har dagar och nätter tillbringats långt ut till havs på de avlägsna Grönlandshavet och Barentshavet.

.
Med tanke på de utsatta områden vi har jobbat på har vi haft väldigt tur med vädret och de otroligt lugna förhållanden vi för det mesta har haft, med främst is och dimma som tillfälliga stoppklossar i arbetet.När förhållandena till havs slutligen blir för grova för att vi ska kunna fortsätta fältarbetet får vi istället möjligheten att utforska några av Svalbards vackra fjordar..
24-timmars dagsljus verkar också uppskattas bland lokalborna som ses solbada i den sena kvällssolen...

.
Med Tromsø som start- och slutpunkt får jag nu möjligheten att uppleva denna vackert belägna stad och dess underbara, vilda omgivning också på sommartid.

.
Efter en dryg månad i Arktis med N80 °som nordligaste breddgrad, är det nu dags att ta vingarna mot nya äventyr längre söderut.Tusen tack till alla ombord på Mosby för en underbar tid tillsammans! Båtliv skapar starka band och nya vänner och jag uppskattar starkt de underbara människor jag lär känna under denna typ av expeditioner.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar