Tonfisk- & Delfindyk vid Kalymnos

.
Kalymnos, Egeiska havet, Grekland, Oktober 2019

Känd för sina svampdykare och bra klättring, Kalymnos är en grekisk ö som tillhör ögruppen Dodekaneserna i sydöstra Egeiska havet.

Anledningen till vårt första besök på denna torra och bergiga ö var att filma de lokala svampdykarna under vår resa till Röda havet 2011.

Det var när vi träffade Mihalis som då erbjöd oss att följa med honom för att dyka vid några närliggande fiskodlingar för att filma tonfiskar.

.
Vi är nu tillbaka igen för att åter dyka i Kalymnos blåa vatten. Vi har nämligen hört att det inte bara finns många fler tonfiskar runt fiskodlingarna, utan även flertalet flasknosdelfiner som också kommer dit för att festa på den kasserade odlade fisken.
.
Under vårt dyk här i 2011 blev vi starkt imponerade när vi såg 5-10 tonfiskar som då höll sig i området. Nu, 8 år senare, kan vi knappt tro våra ögon när vi ser storleken och antalet tonfisk som omringar oss!
Den blåfenade tonfisken är den största arten av tonfisk, med en genomsnittlig storlek på 2-2,5 m lång och cirka 300 kg. De kan dock bli betydligt större och sägs kunna överstiga imponerande 900 kg! .
När den döda odlade fisken kasseras ur buren kommer tonfiskarna med hög hastighet och en sån intensiv kraft att det ofta är mycket svårt att hålla kameran stabil på grund av den starka turbulens som skapas av dessa massiva, kraftfulla med samtidigt eleganta varelser..
Så många blåfenade tonfiskar som vi nu omges av är något jag tidigare aldrig skulle ha vågat drömma om. Att uppleva dessa imponerande fiskar så nära och i stort antal känns väldigt mäktigt!


.
Under vårt första dyk sågs inga delfiner, men då vi är här under längre tid har vi möjlighet att följa med Mihalis på många dyk vid.Gott om tid är nyckeln. Förutom de majestätiska tonfiskarna som håller oss sällskap vid varje dyk, får vi uppleva flertalet fantastiska möten med de nyfikna delfinerna som då och då dyker upp i området.En morgon väntar delfinerna till och med på att vi ska bli redo för dykningen. Samtidigt som vi förbereder utrustningen håller de sig sida vid sida med dykbåten där tålmodigt väntar på oss. När vi försiktigt glider ner i vattnet tycker jag att de ser lite extra glada ut varefter de ivrigt följer med oss under hela vårt 60-minutersdyk.

.
Det finns en delfin som Mihalis känner en närmare relation med. En delfin som ofta kommer för att interagera med honom.

Denna delfin kallar han Misha.Under våra många dyk vid fiskodlingarna observerar vi att delfinerna inte nödvändigtvis bara kommer hit för att få mat. Ibland äter de inte alls, men håller sig nära för att helt ha kul i vårt sällskap och nyfiket titta på när Mihalis gör underhållsarbetet på fiskburarna.
Vilka fantastiska dyk och otroliga möten vi har fått uppleva de senaste veckorna. Tusen tack till Mihalis Koumparos och teamet på Divers Island för enastående service och smilande sällskap :-)

Alla undervattensbilder i denna bloggpost är skärmdumpar från våra dyk med Mihalis som driver Divers Island Kalymnos. Mer information om hans dykcenter hittar du på: www.diversisland-kalymnos.gr
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar