Guidar Vinterval-turer för WPX

.
Tromsø, Nordnorge, November 2019

Omgiven av snötäckta berg och djupa fjordar, fyllda med spännande marint liv, är jag tillbaks till det vackra Nordnorge för att guida Vinterval-turer för Waterproof Expeditions.I år börjar vi en vecka tidigare än tidigare säsonger. Fördelarna med att starta tidigare är de betydligt längre dagarna än senare på säsongen. Nackdelarna är att valarna kan dyka upp först senare eftersom ingen vet exakt när säsongen faktiskt kommer att börja...Vi blir otroligt glada när vi, redan tidigt på morgonen på vår första dag, hittar späckhuggare längre ut på Lopphavet. Till vår förtjusning finns det till och med nyfödda bäbis-späckhuggare i flocken!Bland späckhuggarna ser vi också ett par knölvalar. Båda arterna är här för att äta sill som, i stora mängder, övervintrar i fjordarna under de mörkaste månaderna på året. Vilken fantastisk början av säsongen!Under mina 5 veckor i Nordnorge är M/S Malmö mitt hem. Detta är ett 37 meter långt isförstärkt fartyg byggt 1943. En mysig bas för 7 besättningsmedlemmar, 2 guider och 15 gäster.Från M/S Malmö söker vi igenom fjordarna i hopp om att hitta valar längre bort från massturismen. Valskådning i Nordnorge har blivit väldigt populärt de senaste åren och mängden båtar i fjordarna har ökat snabbt. Trots att det är svårare, gör vi fortfarande vårt bästa för att undkomma båtmängden för att känna lugnet av att vara ute i naturen och möta de arktiska jättarna på deras villkor.Efter att ha observerat valarnas beteende, och om väderförhållandena tillåter, sjösätter vi zodiakerna för att förhoppningsvis få närmare möten med valarna.


Med den 6°C vattentemperaturen vi har i november är snorkling norr om polcirkeln inte så kallt som det kanske låter. Klädd i en torrdräkt är det faktiskt en ganska behaglig upplevelse :-)
.
Vi är nu i mitten av november och har redan tillbringat 3 veckor i fjordarna jag beundrar så mycket. Valarna har varit lite utspridda tidigt på säsongen, men vi har lyckats hitta dem varje dag med underbara möten, ovan- som under ytan, på varje tur.

Med det ökande antalet valar i fjordarna, lever jag i stort hopp om ytterligare två valrika veckor i detta vintriga sagoland!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar