Nyårsönskningar från Nya Kaledonien

.
Som förra året, åren före det, igår, imorgon... 
och alla övriga dagar som följer,
önskar jag Er alla...

Merry Everything & Happy Always!
God Allt & Gott Alltid! 😉

🍀 ❤️ 💦


Vintervalsäsong 2019

.

Tromsø, Nordnorge, början av december 2019

5 veckor med vinterval-guidning för Waterproof Expeditions har hittat ett slut. Mitt största tack till mina medguider och besättning ombord på  M/S Malmö och M/S Freya för enastående samarbete! 🤗

Tack så mycket också till våra underbara gäster, det har verkligen varit ett nöje att träffa er alla, och jag hoppas på fler äventyr tillsammans någonstans på denna fantastiska blå planet! 🌍 🐳 💦




Min tacksamhet går inte minst till alla späckhuggare och knölvalar för att de, åter denna säsong, dök upp i de nordnorska fjordarna. Vilka 5 jättefina veckolånga turer med dagliga valmöten vi har haft.

Nedan några min med intryck inspelade av team-medlemmarna, som var med oss ​​ombord på M/S Malmö på säsongens tredje tur. Tack så mycket Sebastian för den lysande redigeringen!




Dags att lämna Nordnorges vackra vinterfjordar för längre sydgående resor. Jag är tacksam för de långa nätter som nu härskar ovan polcirkeln då det ger flertalet veckor med lugn och ro för det fantastiska djurlivet som befinner sig på denna sagolika plats. 🐳 💙 🐬






Guidar Vinterval-turer för WPX

.
Tromsø, Nordnorge, November 2019

Omgiven av snötäckta berg och djupa fjordar, fyllda med spännande marint liv, är jag tillbaks till det vackra Nordnorge för att guida Vinterval-turer för Waterproof Expeditions.



I år börjar vi en vecka tidigare än tidigare säsonger. Fördelarna med att starta tidigare är de betydligt längre dagarna än senare på säsongen. Nackdelarna är att valarna kan dyka upp först senare eftersom ingen vet exakt när säsongen faktiskt kommer att börja...



Vi blir otroligt glada när vi, redan tidigt på morgonen på vår första dag, hittar späckhuggare längre ut på Lopphavet. Till vår förtjusning finns det till och med nyfödda bäbis-späckhuggare i flocken!



Bland späckhuggarna ser vi också ett par knölvalar. Båda arterna är här för att äta sill som, i stora mängder, övervintrar i fjordarna under de mörkaste månaderna på året. Vilken fantastisk början av säsongen!



Under mina 5 veckor i Nordnorge är M/S Malmö mitt hem. Detta är ett 37 meter långt isförstärkt fartyg byggt 1943. En mysig bas för 7 besättningsmedlemmar, 2 guider och 15 gäster.



Från M/S Malmö söker vi igenom fjordarna i hopp om att hitta valar längre bort från massturismen. Valskådning i Nordnorge har blivit väldigt populärt de senaste åren och mängden båtar i fjordarna har ökat snabbt. Trots att det är svårare, gör vi fortfarande vårt bästa för att undkomma båtmängden för att känna lugnet av att vara ute i naturen och möta de arktiska jättarna på deras villkor.



Efter att ha observerat valarnas beteende, och om väderförhållandena tillåter, sjösätter vi zodiakerna för att förhoppningsvis få närmare möten med valarna.






Med den 6°C vattentemperaturen vi har i november är snorkling norr om polcirkeln inte så kallt som det kanske låter. Klädd i en torrdräkt är det faktiskt en ganska behaglig upplevelse :-)




.
Vi är nu i mitten av november och har redan tillbringat 3 veckor i fjordarna jag beundrar så mycket. Valarna har varit lite utspridda tidigt på säsongen, men vi har lyckats hitta dem varje dag med underbara möten, ovan- som under ytan, på varje tur.

Med det ökande antalet valar i fjordarna, lever jag i stort hopp om ytterligare två valrika veckor i detta vintriga sagoland!


Tonfisk- & Delfindyk vid Kalymnos

.
Kalymnos, Egeiska havet, Grekland, Oktober 2019

Känd för sina svampdykare och bra klättring, Kalymnos är en grekisk ö som tillhör ögruppen Dodekaneserna i sydöstra Egeiska havet.





Anledningen till vårt första besök på denna torra och bergiga ö var att filma de lokala svampdykarna under vår resa till Röda havet 2011.

Det var när vi träffade Mihalis som då erbjöd oss att följa med honom för att dyka vid några närliggande fiskodlingar för att filma tonfiskar.





.
Vi är nu tillbaka igen för att åter dyka i Kalymnos blåa vatten. Vi har nämligen hört att det inte bara finns många fler tonfiskar runt fiskodlingarna, utan även flertalet flasknosdelfiner som också kommer dit för att festa på den kasserade odlade fisken.




.
Under vårt dyk här i 2011 blev vi starkt imponerade när vi såg 5-10 tonfiskar som då höll sig i området. Nu, 8 år senare, kan vi knappt tro våra ögon när vi ser storleken och antalet tonfisk som omringar oss!




Den blåfenade tonfisken är den största arten av tonfisk, med en genomsnittlig storlek på 2-2,5 m lång och cirka 300 kg. De kan dock bli betydligt större och sägs kunna överstiga imponerande 900 kg! 



.
När den döda odlade fisken kasseras ur buren kommer tonfiskarna med hög hastighet och en sån intensiv kraft att det ofta är mycket svårt att hålla kameran stabil på grund av den starka turbulens som skapas av dessa massiva, kraftfulla med samtidigt eleganta varelser.



.
Så många blåfenade tonfiskar som vi nu omges av är något jag tidigare aldrig skulle ha vågat drömma om. Att uppleva dessa imponerande fiskar så nära och i stort antal känns väldigt mäktigt!


.
Under vårt första dyk sågs inga delfiner, men då vi är här under längre tid har vi möjlighet att följa med Mihalis på många dyk vid.



Gott om tid är nyckeln. Förutom de majestätiska tonfiskarna som håller oss sällskap vid varje dyk, får vi uppleva flertalet fantastiska möten med de nyfikna delfinerna som då och då dyker upp i området.



En morgon väntar delfinerna till och med på att vi ska bli redo för dykningen. Samtidigt som vi förbereder utrustningen håller de sig sida vid sida med dykbåten där tålmodigt väntar på oss. När vi försiktigt glider ner i vattnet tycker jag att de ser lite extra glada ut varefter de ivrigt följer med oss under hela vårt 60-minutersdyk.





.
Det finns en delfin som Mihalis känner en närmare relation med. En delfin som ofta kommer för att interagera med honom.

Denna delfin kallar han Misha.



Under våra många dyk vid fiskodlingarna observerar vi att delfinerna inte nödvändigtvis bara kommer hit för att få mat. Ibland äter de inte alls, men håller sig nära för att helt ha kul i vårt sällskap och nyfiket titta på när Mihalis gör underhållsarbetet på fiskburarna.




Vilka fantastiska dyk och otroliga möten vi har fått uppleva de senaste veckorna. Tusen tack till Mihalis Koumparos och teamet på Divers Island för enastående service och smilande sällskap :-)

Alla undervattensbilder i denna bloggpost är skärmdumpar från våra dyk med Mihalis som driver Divers Island Kalymnos. Mer information om hans dykcenter hittar du på: www.diversisland-kalymnos.gr




Joniska havet - Egeiska havet

.
Joniska havet - Egeiska havet, Grekland, September 2019

Tillbaks i Grekland och ombord Eja igen! Efter flera veckor på kallare breddgrader känns det 29 °C  varma vattnet minst sagt frestande.



Från ön Kefalonia i Joniska havet tar vi oss österut mot Korintbukten, där Korinthkanalen tar oss till andra sidan av Peloponnesos-halvön.




Här i Egeiska havet fortsätter vår resa ännu längre österut 💨⛵️




.
Den väl omtalade `Meltemi´ ger oss starka nordliga vindar. Efter några guppiga, men effektiva dagar till sjöss når vi så Kalymnos.



Ön Kalymnos, i sydöstra Egeiska havet, är känd som "svampdykarön" och är också en populär plats för bergsklättring. Vårt första besök här var för 8 år sedan när vi filmade de lokala svampdykarna under vår seglats till Röda havet 2011.



Glad över att vara tillbaka till denna fridfulla plats ser jag nu framemot ytterligare upplevelser i området och nya möten med det imponerande marina livet som finns i dessa klara, blåa vatten.



Mer från den senaste dykningen och våra lokala undervattensmöten i nästa blogginlägg! 🐟💙🐬