Den Gröna Havssköldpaddan


Nya Kaledonien, Korallhavet, Södra Stilla Havet

Den gröna havssköldpaddan är en av de marina djuren som håller oss med mer eller mindre dagligt sällskap i Nya Kaledoniens lagun.

Vi uppskattar starkt deras sällskap och tycker väldigt mycket om att se dessa söta och charmiga varelser från båten och under ytan.



Av 7 arter över hela världen finns det 4 arter havssköldpaddor i Nya Kaledonien, varav den gröna havssköldpaddan är den vanligaste.
 
De är bland de största havssköldpaddsarterna med en medellängd på cirka 80-120 centimeter. En av de största dokumenterade gröna havssköldpaddorna mätte 153 centimeter och vägde 395 kilo.
 

 

De är fridfulla varelser, vanliga på sjögräsängar och runt korallrev. Kosten ändras med åldern, de första åren av sköldpaddornas liv spenderas i fritt vatten, där de livnär sig på plankton, kräftdjur, maneter och fiskägg. När de blir äldre beger de sig till grundare vatten längs kusten där de livnär sig på marina växter som sjögräs och alger.


 
I likhet med andra havssköldpaddor vandrar gröna havssköldpaddor långa sträckor mellan sina födoplatser och fortplantningsområden med registrerade avstånd på längre än 2 600 kilometer. Könsmogna sköldpaddor återvänder ofta till samma strand som de kläcktes på.

 

Honor återvänder vanligtvis till sina kläckningsstränder vartannat till vart femte år, medan hanar kan göra resan årligen.

Efter parning kryper honan, nattetid, upp på stranden. Hon gräver ett djupt hål i sanden där äggen läggs och täcks över. Honan gör så 3 till 5 gånger under en säsong.

Det tar cirka 2 månader innan äggen börjar kläckas och det är då dags för de små sköldpaddsungarna att under natten finna sin väg till havet. De gör det genom att kravla sig mot den ljusaste riktningen. På en naturlig strand är denna riktning ljuset från den öppna horisonten.

 

 

Sköldpaddor kan vila på havets botten i flera timmar åt gången, men är under ytan betydligt kortare när de dyker efter mat eller flyr från rovdjur. De brukar simma i långsam takt runt 3 km/h, men om de känner sig hotade kan de nå en hastighet på upp till 35 km/h..

 


 

Vissa är mer blyga än andra. Generellt ser vi fler avslappnade individer i de marint skyddade områdena, här är chansen också större att få ett nyfiket möte. Vad som är säkert är att jag värdesätter vart ögonblick med dessa speciella och karismatiska varelser!