Södra lagunen och kustspets

Nya Kaledonien, Korallhavet, Södra Stilla Havet, Sept/Okt 2024

Knölvalar besöker Nya Kaledoniens lagun ett par-tre månader varje säsong, då de normalt sett ses mellan juli och september. Valsäsongen har kommit till sitt slut och valarna är nu på sin väg att lämna sina fortplantningsområden för att påbörja sin långa migration söderut mot de näringsrika vattnen kring Antarktis.

I den vidsträckta södra delen av lagunen observerar vi flera knölvalar som lämnar området för djupare vatten. Under valobservationen distraheras vår uppmärksamhet av en vit fågel som, från hög höjd, plötsligt dyker ner mor havsytan. Det är en rödstjärtad tropikfågel som lyckas fånga en fisk vilket tar havsfågeln flertalet försök att äta upp.


 



 

När vädret försämras söker vi skydd vid den allra sydligaste spetsen av Nya Kaledoniens huvudö. Här erbjuder kusten en stor variation av branta röda klippor, mangrove och små vilda stränder.

När vi närmar oss ankarplatsen är doften av vilda blommor och ljudet av fågelsång en härlig kontrast efter en god tid ute på det salta blå. Kustlinjen utforskas ytterligare med kajak, paddelbräda och till fots. 

Detta vilda hörn, starkt influerad av vind och tidvsatten, har, sedan en god tid tillbaka, blivit ett av våra favorittillhåll...