Kalymnos - Svampdykarnas ö

.
Kalymnos, Grekland 21/11-2011

N36°57.054´
E026°59.187´

Seglad distans: 5831 sjömil

Vi har nu tillbringat drygt en vecka på Kalymnos och det är tid att fortsätta vår resa söderöver, men innan vi åter hissar seglen, vill jag dela med mig av våra upplevelser från en mycket givande vistelse på denna trevliga ö.Kalymnos är sedan gamla tider vida känd som ”Svampdykarnas ö” och väl på plats hoppas vi här på att få följa med och dokumentera svamdykarnas arbete.Vi får snabbt bra kontakt med den vänliga och otroligt gästfria lokalbefolkningen, som glada tar oss med ut till havs för att visa sina annorlunda dykmetoder.Trots att merparten av svampdykarna bara kan grekiska, vilket vi inte kan, går det förvånansvärt bra att kommunicera.

Visserligen kan det bli ett och annat missförstånd när man inte talar samma språk, men väl under ytan är även denna språkförbistring ett minne blått.Vi gör också fina dyk i Kalymnos många undervattensgrottor...


Det är alltid lika spännande att komma in i en ny grottformation, vem vet vad man kan träffa på i mörkret...

Plötsligt ser vi något ljust röra sig i grottans mörker. Först tror jag inte på vad jag ser, men det går inte att gå miste om att det mycket riktigt är en munksäl!

Då det inte finns många individer kvar av arten är medelhavsmunksälen starkt utrotningshotad och en mycket sårbar art, men trots dess kritiska tillstånd skjuts den fortfarande illegalt av fiskare.
Grottor ger hem och skydd för munksälarna och vi lämnar därför snart den aktuella grottan för att ge möjlighet för sälen att återkomma till sitt hem.

För mig är det är en otrolig glad upplevelse att, även under vattnet, få möta denna skygga sälart på så nära håll.
När man ser en stor skugga röra sig i det blå vattnet blir man, med spänning, alltid lite extra nyfiken och ivrig...Det visar sig inte bara vara vi som är nyfikna, utan även skuggorna börjar visar sin nyfikenhet och kommer, med intensiva rörelser, allt närmre.Det är tonfiskar, som till vår förtjusning, har upptäckt oss. Med kameran i högsta hugg sätts all fokus på filmningen.

Snabba fiskar, med snabba vändningar, kräver också snabba kameraföringar, men i all hast kan jag samtidigt inte gå miste om hur vackra och eleganta dessa enorma fiskar verkligen är.

Efter en sådan givande och upplevelserik vecka på denna kärvänliga ö känns det lite tråkigt att redan åka härifrån, men samtidigt är det med iver och glädje vi fortsätter turen vidare söderöver.

Nya platser innebär nya äventyr! :)


.

2 kommentarer: