Mom - Monachus monachus

.
Ermoúpolis, Syros, Grekland 6/11-2011

N37°26.164´
E025°56.857´

Seglad distans: 5719 sjömil

Vi har nu tillbringat den senaste tiden i Ermoúpolis på ön Syros i norra Cycladerna. Med ständigt starka vindar har sjön ute till havs varit riktigt grov, med kraftigare hävningar även inne i hamn som följd.


När vädret tillåter åker vi ut till havs, till en plats, som i dagsläget är helt öde och inte minst lite kuslig...
... flertalet ruiner och gamla byggnader vittnar dock om platsens spännande historia. Vi passerar bl.a. en förfallen byggnad som tidigare varit fängelse för kommunister. När vi tittar oss omkring ser vi även flertalet skyltar med texten ”WARNING! SUSPECTED AREA”, vilket hänvisar till, och varnar om, den stora minfaran på området...

På detta karga område blir det med andra ord inga längre vandringsturer!


Man kan fråga sig varför vi besöker en sådan misstänkt och ödslig plats, som tidigare även var förbjuden att landstiga eller ens navigera nära...... svaret är att det, runtikring detta område, finns populationer av den starkt utrotningshotade Medelhavsmunksälen (Monachus monachus) och att vi här har möjligheten att följa organisationen Mom och deras viktiga arbete.

Mom arbetar för att hjälpa och skydda den starkt hotade munksälen och har sedan 80-talet gjort framgångsrikt research-arbete av arten.Med vår segelbåt följer vi båten som Mom använder sig av vid sitt fältarbete...

Munksälen är en av världens största sälart och tillbringar stor del av sin tid i grottor, som delvis är fyllda med vatten. Med hjälp av viltkameror, placerade i grottorna, får Mom tillgång till viktig information om sälarnas levnadsvanor och eventuell populationsökning.

På vissa platser finns det även möjlighet att se sälarna vila på mindre stenstränder, vilket ger oss möjlighet att studera den skygga och sårbara arten på avstånd.
Fina dagar tillbringas ute i fält och med två båtar som bas har vi plötsligt dubbel så stor arbetsplattform, tillgänglig för både arbete som social samvaro... :)

För mer information om Mom och deras viktiga arbete för munksälarna besök deras hemsida: www.mom.grDet är inte bara på land den gångna tiden lämnar sina spår, även under ytan finns här mycket som både påminner, och vittnar om Greklands omtalade historia.

Gamla amforer med högt historiskt värde var anledningen till att det, fram till för några få år sedan, var dykförbud i grekiska vatten. Man var helt enkelt rädd för att dykare skulle plundra bottnarna på de gamla fynden.Idag råder dock inget dykförbud längre och möjligheten att få dyka omkring i relativt outforskade vatten är riktigt spännande! :)

Med kameran alltid i beredskap blir här ständigt nya tagningar och spännande sekvenser... ;)

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar