Mobula rockor i Medelhavet!

.

Elba, Italien 20/6-2013

N42°43.872´
E10°09.402´

Från Messina fortsätter vår seglats vidare norrut. När vi inte seglar natten igenom ankrar vi vid dom mindre öarna längsmed Italiens kust.
.
Till en början har vi stadig vind, men för var dag som går visar Tyrrenska havet sitt alltmer rofyllda jag. Snart finns inte den minsta våg kvar av den tidigare så livliga sjön.
Morgonsolen speglar sig lekfullt på den blanka vattenytan och jag känner mig förväntansfull. Dagar som denna ger goda möjligheter att finna djurliv som döljer sig strax under ytan...
.... men det gäller att ha god koncentration på omgivningen då det pelagiska livet ofta kan vara svår att upptäcka...
.
Lite rastlös och med en stark önskan om att äntligen finna något spännande klättrar jag upp i masten. Härifrån kan jag se långa vägar, men timmarna går och det enda vi ser är fortsatt vatten, vatten och åter vatten...

.
Så plötsligt... Ett par fenor syns en kort stund, men försvinner strax igen. Det såg någorlunda stort ut, men vad kan det vara? Några skuggor följer oss strax under ytan och vi känner ivern växa. Det tar inte lång stund innan fenor, mask och kamera blir med i vattnet. Spännande!!
Dubbel check, dubbel check, är inställningarna rätt på kameran? Yepp, allt i sin ordning och redo för filmning, men vart tog skuggorna vägen och vad kommer jag snart att få se?

Wow! Mitt nya sällskap tonar fram i den blå omgivningen och jag ser snart att det är pelagiska rockor... :)
.
Innan jag vet ordet av befinner jag mig i en stor grupp av Mobula rockor och de vackra djuren visar sig inte vara det minsta störda av min närvaro.
.
Så harmoniskt det ser ut när dom sakta svävar genom det pelagiska vattnet. Det är närmare 1000 meter vatten under oss och den blå omgivningen ger minst sagt en flygande känsla.

.
Det är inte ofta man träffar på Mobula rockor i Medelhavet och vi är otroligt glada över vårt nya möte. Dagar av ständigt sökande till havs ger slutligen resultat! Det känns sagolikt att själv få sväva med dessa harmoniska djur...

.
Rockorna blir riktiga glädjespridare ombord, vilken underbar dag!!! :)
.
Snart väntar Korsika på oss med sina höga berg och spännande undervattenslandskap. Därmed lämnar vi Italien för att segla in i franskt territorium...

.... :) ....
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar