Medas öarna - Mallorca

.

Palma, Mallorca, Spanien 25/7-2013

N39°32,099´
E02°35,526´

Norr om Barcelona vid den spanska kusten, ligger den lilla ö-gruppen Medas. Ovan ytan är Medas öarna en fristad för mängder av sjöfåglar, samtidigt som undervattensvärlden bjuder på en spännande marin miljö.
.
Sedan 30 år tillbaks är Medas öarna skyddade och i området gäller strikt fiskeförbud för både yrkes- och fritidsfiskare. Även dykningen är reglerad och väl övervakad.

För att skydda den marina miljön ytterligare får ingen ankring förekomma, istället erbjuds stationära moringbojar, som det är fritt att använda under dagsljusets timmar.

När vi har dyktillstånd i hand och vår båt är registrerad för dykning i området är det äntligen dags för oss att komma under ytan igen.
Medas öarna är kända för sina många undervattensgrottor...


 ”Delfingrottan” som har en liten delfinstaty vid grottentrén, har blivit en av de mer populära grottorna att besöka. Här finns flertalet spännande vägval och undervattentunnlar att utforska... 
.
Tack vare det omfattande skyddet finns här mycket fisk i området i alla dess storlekar....
Under vår vistelse vid Medas försämrades dock sikten i vattnet för var dag då algblomningen blev allt starkare och vi bestämmer oss för att fortsätta turen till vår nästa dykdestination i hopp om att få bättre förhållanden där.

.
Från Spaniens nordvästkust påbörjar vi vår 2 dagars segling sydväst mot Mallorca. Därmed befiinner vi oss snart i min favoritomgivning igen, med andra ord i pelagiska vatten!!

Inte många timmar efter att vi lämnat Medas ser vi något  simma starx under ytan. Haj!! Mycket riktigt, det är en haj som närmar sig båten, men som så ofta är även denna haj skygg och försvinner innan vi ens hunnit komma oss i vattnet...
.
Allt mellan väldigt lite vind och ingen vind alls står på vår ”väder-meny”, vilket kanske inte är drömförhållanden för en seglare, men desto bättre när man är ute efter att hitta pelagiskt liv...

Tidigt på morgonen dag 2, ser vi något röra sig under ytan... men vad är det? En stor klumpfisk?? Nej, det är ingen klumpfisk... det är Mobula rockor, samma typ som vi filmade vid Italiens kust en månad tidigare.

Wow, jag bara bara måste komma i vattnet fort!!!
Väl förberedd tar det inte lång stund innan jag glider ner i det 27°C vattnet...

Denna gång behöver jag inte leta det minsta, istället kommer rockorna nyfiket imot mig. Jag ser snart att det är grupp på ca 10 djur som sakteliga kommer allt närmare.

.
Dessa Mobula rockorna är större än de vi träffade på i Italien och denna gång är de än mer närgångna och cirkulerar snart både runt mig och båten.


.
Det visar sig snart vara lite romans pågång mellan rockorna då speciellt ett par av djuren visar upp ett lite mer kärleksfullt beteende...

Filmkameran spelar in medan rockorna ordagrant dansar direkt framför domporten. Stunder som denna sprider ren lycka i en naturfilmare!

..... :) .....Inga kommentarer:

Skicka en kommentar