Dyka med hajar i Norge

.
Bergen, Norge 23/9-2016

På vår väg norrut stannar vi vid olika platser längs den norska kusten för att dyka och filma. Vissa platser är nya för oss, medan andra är områden vi har varit på förut, platser vi vill utforska lite till...

.
Nedan några screenshots från våra senaste dyk. Och ja, om jag någonsin pudrar näsan så är det innan det är dags att besöka mina marina vänner såklart! ;-)


.
Våra senaste dyk har varit drop off dyk längsmed en vägg som störtar ner till 300 meters  djup. En vägg fylld med olika typer av anemoner.

En vacker dykplats i sig, om än den främsta orsaken till våra dyk här är att hitta och filma hajar.

.
Ju djupare vi går, desto mörkare blir det. På 40 meters djup ser vi knappast något ljus från ytan alls.

I den mörka, 13 °C kalla omgivningen, ser vi plötsligt några nyfikna ögon reflektera ljuset från vår filmlampor...

.
Det är ögonen från pigghajar, hajarten vi letar efter! Denna typ av haj blir normalt något längre än en meter.

En art som en gång var en av de mest flertaliga, men på grund av överfiske har arten minskat med minst 95% i europeiska vatten de senaste två decennierna.
 .
När det är dags att ta oss tillbaks till grundare vatten får vi återigen hajsällskap. De verkar vara nyfikna på oss och kommer åter för en liten närmare titt innan de därefter försvinner tillbaks in i det djupa kalla mörkret igen.
.
Vi har denna gång ännu inte vi sett det stora antalet pigghaj vi fick uppleva här för 7 år sedan. Anledningen till detta kan vara många, men tummarna hålls fortsatt hårt för nästa dyk med förhoppningsvis fler hajar imorgon...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar