Nordnorges Vinterfjordar

.

Troms, Nordnorge, November 2017

I år har jag spenderat en minst sagt vacker november i Nordnorge, där jag för närvarande är och guidar val-turer för Waterproof Expeditions.
.
Tillsammans med en härlig besättning och co-guide, är jag här för att finna de många späckhuggarna och knölvalarna, som årligen brukar samlas i fjordarna kring Troms. En fantastisk, om än tidsbegränsad, händelse som nu pågått sedan cirka 7 år tillbaks.
.
M/S Malmö är vårt mysiga, flytande hem- och mobila plattform varifrån vi letar val under dessa expeditioner. Förutom sju besättningsmedlemar och två guider, har vi plats för upp till 15 entusiastiska gäster ombord på detta komfortabla fartyg.

.
Från M/S Malmö använder vi två zodiacs för att få våra äventyrliga gäster i vattnet tillsammans med de ståtliga, marina jättarna.


.
Vår första trip denna säsong startade i början av november. Under denna vecka har vi fortfarande bra med dagsljus för att söka, hitta och tillbringa oförglömlig tid tillsammans med valarna.


.
Valmigrationen har flyttat norrut på senare tid, vilket är anledningen till att vi nu också befinner oss längre norrut än de senaste åren. Tack vare sillen, som är anledningen till den stora valsamlingen, får vi därför möjlighet att utforska nya fjordar och öar.


.
En väderberoende aktivitet är det, så är också den ständigt föränderliga omgivningen. Det storslagna landskapet som omger oss är inte bara sagolikt vacker, utan bjuder ofta på färgstarka toner fram tills den grå skönheten tar över. Varje dag på fjorden är ett nytt unikt äventyr med ständig variation!
.
För varje dag som går minskar dagsljuset drastiskt. Nu, i slutet av november, kommer solen inte ovan horisonten längre. Istället kvarstår några få blåa skymningstimmar innan den långa, mörka arktiska natten tar över igen.


.
Att kunna dela en stark passion för naturen och dess djurliv är otroligt roligt och det känns väldigt givande att kunna dela de många oförglömliga stunder vi får uppleva under våra expeditioner tillsammans med likasinnade.

För mer information om Waterproof Expeditions, besök deras webbsida: www.expeditions.waterproof-expeditions.com


.
En vecka till ovan polcirkeln, därefter väntar nya äventyr...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar