Columbretesöarna, Medelhavet, Spanien, September 2023
Utanför Spaniens Medelhavskust, cirka 50 nautiska mil nordost om Valencia, finns en liten, ganska så okänd, grupp med vulkaniska öar som kallas Columbretes...
Med högsta punkt på 67 meter, tonar denna väderbitna och torra skärgård upp från 80 meters djup och är indelad i fyra mini-ö-grupper, Illa Grossa, La Ferrera, La Foradada och El Carallot.
Öarna är obebodda, bara på Illa Grossa finns två byggnader, en fyr från 1800-talet och en personalstuga som används av biologerna och reservatvakterna som säsongsarbetar på öarna.
Illa Grossa är den största och högsta ön och består av en gammal krater som har en öppen hästskoform. Den bildades under fyra vulkaniska episoder för cirka 1,0 till 0,3 miljoner år sedan.
1988 förklarades skärgården till naturreservat. Öarna bebos av en endemisk underart av en liten ödla och holmarna ger viktig vila under vårens och höstens fågelmigrationer mellan Europa och Afrika. Det finns också en lokal koloni av Rödnäbbad trut och en av de största stabila populationerna av Eleonorafalk i Spanien.
1990 blev också undervattensvärlden skyddad och Columbretes är idag ett 400 kvadratkilometer stort marint reservat där allt fiske är förbjudet. Du får snorkla och med tillstånd också dyka.
Ankring runt Columbretes Öarna är helt förbjudet, istället finns förtöjningsbojar tillgängliga för båtar, dessa kan efterfrågas genom att anropa reservatvakterna via VHF på kanal 9.
Eftersom Columbretes ömtåliga flora och fauna är skyddad är det inte tillåtet att besöka öarna på fri fot, men en guidad tur på Illa Grossa kan organiseras av reservatvakterna.
Då det är en väderutsatt plats, där både vind och dyning påverkar området och förtöjningsmöjligheterna, är det bra att ha tålamod och tid att invänta ett bra väderfönster när man planerar ett besök här.
Det finns dagsbåtar som erbjuder turer till Columbretes sommartid, men eftersom vi önskar ha gott om tid att utforska och dokumentera de områden vi seglar till, väntar vi tålmodigt tills vädret tillåter oss till ännu ett besök till kratern och våra många akvatiska vänner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar