Nattdyk med "ghost sharks"

.

Polcirceln Norge, 20/10-2016

Sedan några år tillbaks, har många hundratals späckhuggare och knölvalar årligen börjat samlas i fjordarna kring Troms i Nordnorge för att ta del av den enorma mängd sill som övervintrar i området. 

Med en fullastad  segelbåt, är vi nu på vår väg dit för att dokumentera detta fantastiska naturfenomen som äger rum under den kalla, mörka arktiska vintern.
 

Med start i början av september, då vi kastade loss hemma vid den svenska västkusten, har vi seglat norrut längs den norska kusten. Vi tar tid på oss för att filma och dyka under färden norrut mot vårt slutmål i Nordnorge där vi hoppas på att möta Norges vintervalar!
.
I skrivande stund har vi just passerat polcirkeln och har tillbringat ett par nätter för ankare intill den  vackra bergskedjan "De syv systrene".


.
Våra dagar ombord "Eja" fylls med segling och filmning, och vi gör många stopp på vägen för att filma både ovan- som under ytan.

.
På grund av ytterst begränsad tid vid datorn, kommer mina blogginlägg med viss fördröjning. Hur som helst är här slutligen några bilder från vårt senaste stopp i Trøndelag och Trondheimsfjorden!


.
Trøndelag är en plats där jag tidigare har tillbringat mycket av min tid, en helt underbar plats helt enkelt! Fjällen och skogarna här erbjuder fina möjligheter till vandring och vildmarksliv..
Den främsta anledningen till att vi är här den här gången är dock att filma havsmöss, eller Ghost sharks som dom också kallas på engelska, vilket kanske låter lite mer spännande ;-) För att dyka med dessa måste vi vänta tills det blir mörkt innan vi hoppar i plurret..

.
Vi ankrar vid en plats där vi vet att vi har goda chanser att hitta denna mystiska undervattensvarelse...


.
Först när mörkret har anlänt, och månen lyser med sitt breda leende, är det dags för oss att hoppa in i det 10°C kalla vattnet.

.
Vi dyker ner längs ankarkättingen och när vi når botten tar det inte lång tid innan vi börjar se två ögon lysta i det oändliga mörkret. Det är en havsmus!.
Havsmusen är ett djuphavsdjur, som normalt lever på flera hundra meters djup, men i några av de norska fjordarna, såsom här i Trondheimsfjorden, finns det platser där havsmusen kan hittas i betydligt grundare vatten nattetid.

.
Chimaera monstrosa är det latinska namnet för denna mycket speciella fisk, vilket betyder "vidunderligt sagodjur".
.
Som hajar och rockor, vilka är deras närmaste levande släktingar, är havsmusen en broskfisk. De kan kan bli upp till 1,5 meter långa och livnär sig huvudsakligen på bottenlevande ryggradslösa djur.

.
För att försvara sig själv, har denna söta lilla varelse en giftig tag på ryggfenan.
.
Tiden dår alldeles för fort när man dyker med dessa magnifika djur, och eftersom jag ännu inte lyckats gro några gälar ;-) kommer stunden då vi måste säga adjö till våra djuplevande vänner och börja vår uppstigning tillbaks till båten.
.
Efter ett par nattdyk med havsmössen, är det dags för oss att fortsätta vår resa. Med dykutrustningen fortfarande på tork lämnar vi därför Trondheimsfjorden och styr kursen vidare norrut.

.
Vi börjar närma oss slutet av oktober och dagarna blir drastiskt mycket kortare. Säsongen för Norges vintervalar är i startgroparna! Tid för både oss och valarna att äntra fjordarna i Troms :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar